Medizinhistorisches Museum

Hej, Daniel García här.

Vi besökte som rubriken antyder det Medicinhistoriska Museet i Berlin idag.



Museét som bara varit öppet i några år bestod av diverse utställningar som fanns fördelade på tre plan. Något som var lite tråkigt var att man inte fick ta några foton alls på plats. Några andra små minus som vi insåg ganska snabbt var att delar av museét var under rekonstruktion och dessutom att mycket information bara gavs på tyska vilket blev ganska tydligt när de i receptionen inte talade någon engelska alls. Beröm måste däremot ges till vår guide vars engelskakunskaper var väldigt goda.

Det var alltså ett guidat besök vi gjorde och turen började som sig bör på första våningen där vår guide berättade relativt inlevelsefullt redan från början. Där fanns den del av museét vars utställning var temporär och som för tillfället handlade om de största sjukdomarna som existerat under olika delar av de senaste 4 århundradena.

Därefter gick vi in i ett annat rum där han fortsatte berätta om de olika läkare, vars bilder hängde på väggarna, som var kopplat till det universitet som museét tillhörde. Värt att notera var som han även tog upp att endast två utav de 42 som fanns där var kvinnor.

På andra våningen kom vi in i en av de delar som tillhörde de permanenta utställningarna och det första man fick ta del i där var den så kallade "Anatomiska teatern". Detta innebar att vi fick sätta oss på några läktare, som jag tror var ganska uppskattat eftersom de flesta redan började bli trötta, medan han fortsatte berätta om hur man föreläst på samma sätt förr i tiden. Detta genom att då utföra obduktioner och dylikt inför publik som möjligen även kunde innehålla nyfikna människor som inte var utbildade läkare under vissa omständigheter.

Vidare så kom vi sedan in i det som var det mest intressanta med museét, nämligen salen som innehöll behållare med olika organ som var uppradade från helt friska till organ som drabbats av olika sjukdomar. Längst in i denna sal fanns även den del som vår guide avrådde oss ifrån om vi var lite känsliga där behållare stod med embryon och olika långt utvecklade foster som hade deformerats på grund av olika sjukdomar som orsakat många groteska utväxter och mutationer.

Högst upp där guidningen tog slut så fanns även en liten utställning med sjukhussängar som var utrustade med olika instrument som använts för olika patienter vars riktiga historier även stod berättade om vid sängkanten.

Det var allt från mig nu innan jag söker upp sängen. Imorgon får ni säkert läsa om besöket i Potsdam, godnatt :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0